Juni 2017, Vlinderen in de Eifel

Juni 2017, Vlinderen in de Eifel

Deze maand, juni 2017, ben ik weer gezellig een paar dagen met Paul naar de Eifel geweest. Maar niet voordat ik eerst een dag heerlijk vroeg naar het Boetelerveld ben gegaan om in heel sfeervol licht met foto’s van Heideblauwtjes te experimenteren.

Ik had de avond tevoren het weerbericht gezien en wist dat het een frisse nacht zou worden na een warme dag. Het ideale recept voor ochtendnevel en dus prachtig licht. Met zo’n weerbelofte ga ik wel vaker vroeg uit de veren. Deze keer stond de wekker om half vijf en was ik rond zonsopkomst, kwart over vijf, ter plaatse. Mijn auto was de derde op de parkeerplaats en ik zag al enkele figuren gebogen over het Boetelerveld struinen.

Gauw mijn spullen gepakt en met camera op statief in de aanslag op jacht naar Heideblauwtjes. Nou, dat viel nog niet mee. Totdat een man mij m’n eerste blauwtje aanwees en ik daarna ook zelf steeds meer slapende blauwtjes, helemaal onder de dauw, zag hangen. Wat een prachtig licht en wat een heerlijke ochtend.

Eind juni ben ik dus weer op vlinderjacht geweest in de Eifel. Ik heb dit jaar geen nieuwe vlinders gezien in Duitsland, maar ik heb wel de kans gekregen om enkele oude bekenden iets beter en met wat meer aandacht vast te leggen.
Zo ben ik heel blij met de foto’s van de Purperstreepparelmoervlinder en Rode vuurvlinder die vlak bij het vakantiepark in het beekdal van de Wirft zaten. Later op de Mäuerchenberg bij Gönnersdorf lieten drie Tijmblauwtjes zich min of meer gewillig fotograferen. Ook kwam er nog onverwacht een Groot spikkeldikkopje langs, waarvan ik niet wist dat hij hier ook vliegt. Eerlijk gezegd ben ik niet 100% zeker van deze determinatie.

De derde dag was Blankenheim aan de beurt. Helaas zat het weer niet bepaald mee; grijs, veel wind, motregen en bijna geen vlinder te zien. De dag werd goedgemaakt door een avondje op de Möschelberg waar tientallen Dambordjes zich alweer voor de nacht hadden klaargemaakt.

Op onze vertrekdag zijn Paul en ik nog een keer naar de Mäuerchenberg getogen om deze keer de route langs de andere zijde te lopen. Hier kwam ik mijn geliefde Heideblauwtjes ook weer tegen. Dus onderstaande fotoserie begint én eindigt met een mooi plaatje van deze charmante kleine vlinder.