
Deze kwam ik toevallig tegen op de Mäuerchenberg in de Eifel. (Hespérie du faux-buis, Large grizzled skipper, Pyrgus alveus, Sonnenröschen-Würfel-Dickkopffalter)
Kenmerken – De spanwijdte van het Groot spikkeldikkopje is 25 tot 30 mm. De bovenzijde van de vleugels is donkerbruin waarin op de voorvleugels witte stipjes zichtbaar zijn. Op de achtervleugels is een heel vage lichte tekening te zien. Mannetjes en vrouwtjes lijken op elkaar. Onderscheid is mogelijk door een donkere geurstreep in een vouw langs de voorzijde van de vleugel bij het mannetje. Vrouwtjes zijn iets groter. De onderzijde is overwegend olijfgroen-grijs en bevat ook witte vlekken. De onderzijde van de achtervleugels hebben grote aaneengesloten witte vlakken. De vleugels zijn omrand met een zwart-wit geblokte franje. De verschillende soorten spikkeldikkopjes van het geslacht Pyrgus zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. Sterk gelijkende soorten zijn onder andere het bretons, witgezoomd en voorjaarsspikkeldikkopje.
Het Groot spikkeldikkopje vliegt, net als andere spikkeldikkopjes, snel en laag over de grond.
Naamgeving – N: Groot spikkeldikkopje – D: Sonnenröschen-Würfel-Dickkopffalter – Lat: Pyrgus alveus – E: Large grizzled skipper
De wetenschappelijke naam Pyrgus stamt van het griekse purgos (toren) en kan te maken hebben met de op kantelen lijkende zwart-witte franje. De term alveus betekent speelbord of dambord.
Leefomgeving – Deze vlinder komt niet in Nederland voor. Hij is onder andere te vinden op droge bloemrijke helllingen. Mijn foto’s zijn gemaakt op heuvels in de Duitse Vulkaaneifel.
Vliegtijd – Eind juni tot eind augustus in één generatie. Dit verschilt flink, afhankelijk van de regio. Mijn foto’s zijn eind juni gemaakt. De soort overwintert als rups. Hier spelen regionale verschillen ook een rol. Meestal overwintert de rups in het laatste stadium, maar bij laat gelegde eitjes soms al na één vervelling. Halfvolgroeide rupsen maken een kokertje van een blad. Geheel volgroeide rupsen vouwen een soort doosje van bladeren om in te overwinteren.
Waardplant – Rupsen leven van zonneroosjes en verschillende soorten ganzerik. Vlinders zoeken nectar op wilde bloemen zoals gewone rolklaver, slangenkruid, akkerdistel, rode en witte klaver en centaurie.
Dikkopjes (Hesperiidae)
- Aardbeivlinder (Pyrgus malvae)
- Bont dikkopje (Carterocephalus palaemon)
- Bruin dikkopje (Erynnis tages)
- Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)
- Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
- Groot spikkeldikkopje (Pyrgus alveus)
- Kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae)
- Kalkgraslanddikkopje (Spialia sertorius)
- Kommavlinder (Hesperia comma)
- Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
- Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)



