Kenmerken – De spanwijdte van dit blauwtje is 32 tot 36mm. Dit is dus best een groot blauwtje. De vleugels van de mannetjes is aan de bovenzijde blauw met een smalle donkere band aan de buitenkant. De vleugels hebben een lichtbruin met witte franje. De onderzijde is lichtbruin/grijs met een golvende rij donkere stippen (ogen). Langs de vleugelrand zijn lichtere vlekken zichtbaar. Zelf heb ik alleen nog maar vrouwtjes zien vliegen. De vrouwtjes zijn bruiner dan de mannetjes. Er is aan de boven en onderkant wel wat blauwe bestuiving te zien. Met name het borststuk is blauw aan de onderzijde en ook aan de bovenkant. De vrouwtjes zijn veel beter dan ik in het vinden van jonge groene bloemknoppen van de Klokjesgentiaan. Hierop zet ze een aantal van haar eitjes af. Het Gentiaanblauwtje is een mierenblauwtje. Rupsen van deze soort worden dankzij suikerhoudende stoffen, en omdat ze lijken op mierenlarven, meegenomen naar het nest van bossteekmieren (Myrmica ruginodis). Hier worden ze door werksters gevoed. De rups eet echter ook mierenlarven. Geen fijne gast dus. Deze leefwijze maakt het Gentiaanblauwtje kwetsbaar. Aan de ene kant zijn er Klokjesgentianen nodig die van vochtige grond houden. Aan de andere kant bestaat er een afhankelijkheid van mieren met ondergrondse nesten, die natuurlijk niet onder water mogen staan. Zo is bijvoorbeeld door te snelle vernatting van het Boetelerveld het aantal mieren sterk achteruit gegaan en daarmee zijn de Gentiaanblauwtjes daar verdwenen. Klokjesgentianen heb ik er nog wel gezien.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw is de ondersoort het Duingentiaanblauwtje in Nederland, en daarmee wereldwijd, uitgestorven.
Naamgeving – N: Gentiaanblauwtje – D: Kleiner Moorbläuling, Lungenenzian-Ameisen-Bläuling – Lat: Phengaris alcon – E: Alcon Blue
De wetenschappelijk naam alcon is een Griekse schapenhoeder.
Leefomgeving – Gentiaanblauwtjes komen voor in natte heidegebieden en ook blauwgraslanden. Ik ben ze zelf bij Haaksbergen tegengekomen en op de Veluwe heb ik alleen eitjes gevonden.
Vliegtijd – Begin juli tot eind augustus.
Waardplant – Zoals de naam al doet vermoeden is dit de Klokjesgentiaan.
Blauwtjes (Lycaenidae)
- Bleek blauwtje (Lysandra coridon)
- Boomblauwtje (Celastrina argiolus)
- Bruin blauwtje (Aricia agestis)
- Dwergblauwtje (Cupido minimus)
- Gentiaanblauwtje (Phengaris alcon)
- Heideblauwtje (Plebejus argus)
- Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
- Klaverblauwtje (Cyaniris semiargus)
- Tijmblauwtje (Phengaris arion)
- Veenbesblauwtje (Agriades optilete)