Kenmerken – Deze vlinder heeft een spanwijdte van 35 tot 45 mm. De bovenzijde van de voorvleugels is wit met een zwarte stip in het midden en een zwarte rand bij de punt. Bij mannetjes is de buitenste helft van deze vleugel knaloranje. De achtervleugel is ook wit, maar lijkt lichtgrijs doordat het marmerpatroon van de onderzijde doorschijnt. Aan de onderzijde is de oranje kleur bij mannetje ook aanwezig. De achtervleugel heeft een grijs-geel marmerpatroon.
Vrouwtjes zou je kunnen verwarren met andere witjes. Aan de onderzijde is het onderscheid goed te zien aan het marmerpatroon, maar aan de bovenzijde is dit een stuk lastiger.
Vrouwtjes houden zich gedeisd tussen het groen, terwijl mannetjes voortdurend rondvliegen op zoek naar deze dames. Mannetjes zijn makkelijk te vinden en onmogelijk te fotograferen. Vrouwtjes zijn gemakkelijk te fotograferen, als je ze kunt vinden tenminste. Voor beide geslachten geldt dat ze ’s ochtends vroeg mooi stilzitten en dan vaak ook onder mooie dauwdruppeltjes zitten.
Net als de meeste witjes houdt hij bij het drinken van nectar de vleugels dichtgeklapt. In rust en bij het opwarmen in de zon houdt de vlinder zijn vleugels open.
Naamgeving – N: Oranjetipje – D: Aurorafalter – Lat: Anthocharis cardamines – E: Orangetip
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam “Anthocharis “ stamt af van anthos, bloem en charis, bedankt. Het kan zijn dat de vlinder een zegen is voor bloemen of andersom. Het tweede deel “cardamines” slaat op de waardplant van deze vlinder, de pinksterbloem (Cardamine pratensis).
Leefomgeving – Deze vlinder is algemeen in Nederland. De vlinder houdt van vochtige weiden, rivieroevers, dijken en open bossen waar hun waardplanten voorkomen. Voor mij zijn het vaak de eerste vlinders van het seizoen die ik graag in de Duursche waarden en in de Kiersche wijde opzoek.
Vliegtijd – Het oranjetipje vliegt van half april tot eind mei in één generatie. Hierbij zijn de mannetjes een week eerder dan de vrouwtjes. De soort overwintert als pop. Mijn vroegste foto is op 9 april gemaakt, mijn laatste op 22 mei.
Waardplant – Rupsen leven voornamelijk van pinksterbloemen en look-zonder-look. Het vrouwtje plakt een enkel eitje aan stengel van de waardplant. Planten worden met zorg uitgekozen. Ze moeten beschut staan en er mag geen ander eitje opzitten. Als twee rupsen elkaar tegenkomen dan peuzelt de grootste rups de ander op. Hiermee schakelt hij een voedselconcurrent uit, want met name pinksterbloemen leveren weinig voedingswaarde.
Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter
Ik heb het gevoel dat er steeds minder oranjetipjes in de Duursche waarden vliegen. Dat is jammer, want het zijn vaak de eerste vlinders die na een lange winter, vroeg in de lente, te vinden zijn.
Oranjetipje kijkt indringend om het hoekje. Blijkbaar heeft hij genoeg van mijn camera, mijn statief, mijn witte blaadje en vooral van mij.
Je ziet het oranje nog net door de vleugels schijnen. Dit is dus een mannetje en hij is bijna warm genoeg om weg te vliegen.
Nog helemaal onder de dauwdruppels hangt dit oranjetipje aan zijn waardplant; de pinksterbloem.
Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter
Eindelijk eens een mannetje dat even wil stilzitten. Feitelijk is deze net wakker en warmt zich op in de eerste zonnestralen. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Deze vlinder is nog niet warm genoeg op weg te vliegen. Dus dit is een goed fotomoment.(Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Met deze pose geeft een vrouwtje oranjetipje aan dat ze al gepaard heeft. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Op een koele ochtend als deze worden de vleugels als reflectoren gebruikt om het lijfje zoveel mogelijk op te warmen. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Prachtig vers vrouwtje rust uit op een Pinksterbloem. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Dit vrouwtje wordt heel mooi van achteren belicht. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)
Vroeg in het voorjaar van 2013 heeft eventjes de zon geschenen en was de lucht een poosje blauw.
Oranjetipje op haar favoriete plant; de Pinksterbloem. (Anthocharis cardamines, Orangetip, Aurorafalter)