Bruin blauwtje (Aricia agestis)

Bruin blauwtje (Aricia agestis) in Wekerom

Bruin blauwtje (Aricia agestis) in Wekerom

Kenmerken – De spanwijdte van dit blauwtje is 22 tot 27 mm. De vleugels van de mannetjes is aan de bovenzijde donkerbruin met oranje vlekken langs de volledige buitenkant. De vleugels hebben een witte franje. De onderzijde is lichtbruin met witte stippen met daarin een zwarte stip. Ook de randen aan de onderkant zijn volledig omzoomd door oranje vlekken. De vrouwtjes zijn donkerbruin en zijn zeer moeilijk te onderscheiden van het Icarusblauwtje. Bij het Bruin blauwtje ontbreken de twee vlekken aan de basis van de voorvleugel (wortelvlekken) die het Icarusblauwtje wel heeft.

Naamgeving – N: Bruin blauwtje – D: Dunkelbrauner Bläuling – Lat: Aricia agestis – E: Brown Argus
De herkomst van de wetenschappelijke naam agestis is nogal onduidelijk. Het kan om de god van de noordwestenwind gaan, een sterrenbeeld of een andere mythologische figuur betreffen. Aricia is een Griekse meisjesnaam. In dit geval gaat het om een prinses van koninklijke bloede van Athene.

Leefomgeving – Het Bruin blauwtje is te vinden op droge graslanden, heide en duinen.  In midden Nederland en aan de kust, inclusief de waddeneilanden, komt de vlinder voor. Zelf heb ik de meeste gezien in Wekerom en op Ameland, maar ook enkele op de Sint Pietersberg en in Winterswijk.

Vliegtijd – Twee generaties in mei-juni en juli-september.

Waardplant – Ooievaarsbek en Reigersbek