Grote pages (Papilioninae)

Twee opeenvolgende jaren zagen Paul en ik een koninginnenpage op dit recent afgeplagde veld.(Swallowtail, Schwalbenschwanz)

De vlinderfamilie “Grote pages” (Papilioninae) bevat een aantal van de mooiste en grootste vlinders die er zijn. Helaas komt er slechts één soort uit deze familie voor in Nederland en dat is de Koninginnenpage. Op vakantie in Duitsland heb ik wel Apollovlinders zien vliegen  op de Valwigerberg, maar mijn enige kans op een foto liet ik schieten voor een stel parende Tweekleurige parelmoervlinders

Het zijn grote vlinders die lastig te fotograferen zijn. Meestal zie je ze hoog en snel overvliegen en heb je het nakijken. Ze beste kans heb je als ze zitten ze zonnen of aan een stengel hangen. Ook bij het zoeken naar nectar kun je ze achtervolgen en fotograferen, tenminste, als je een beetje conditie hebt. 

De enige enige grote pages die ik in Nederland in het wild zag waren Koninginnenpages die vlogen over de Sint Pietersberg en een bloemenrijk veld bij Wekerom. In Wekerom kreeg ik ook nog eens de kans op een paar foto’s.

Alle andere soorten uit deze familie die ik heb gezien waren tropische exemplaren in de diverse overdekte vlindertuinen in Nederland


Koninginnenpage (Papilio machaon)

Koninginnenpage – Schwalbenschwanz – Papilio machaon – Swallowtail – Le Grand Portequeue