Vuurvlinders (lycaenidae)

Grote vuurvlinder op een paardebloem

Grote vuurvlinder op een paardebloem

Lycaenidae is mijn favoriete vlinderfamilie. Hieronder behoren ook de blauwtjes en kleine pages. Ze hebben een wit koppie met donkere ovale ogen. Op een of andere manier vind ik ze op aliens lijken, maar dan schattig. Het is dus geen toeval dat een Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) model heeft gestaan voor mijn logo.

Het zijn kleine vlinders met pit. Vooral de mannetjes zijn zeer territoriaal en verdedigen hun domein met veel lef. Ik heb wel eens een Kleine vuurvlinder een Kleine vos zien wegjagen. Vuurvlinders zijn oranje met bruin, soms met een blauwgroene metaalglans. Ze hebben blauwe accenten en of blauwgrijze ondervleugels. De achtervleugels zijn bij de meeste soorten bruin. De voorvleugels zijn fel oranje of rood, meestal met grote zwarte vlekken. Het is vaak niet makkelijk om de vrouwtjes uit elkaar te houden. Het patroon van de vlekken helpt enorm bij de determinatie.

Van de vier vuurvlinders op deze pagina heb ik er drie in Nederland gefotografeerd. De meest bijzondere hiervan is de Grote vuurvlinder, die met veel moeite in de Weerribben te vinden is. De Rode vuurvlinder zag ik in Duitsland.


Blauwe vuurvlinder

Blauwe vuurvlinder – Blauschillernder Feuerfalter – Lycaena helle – Violet Copper

Rode vuurvlinder

Rode vuurvlinder – Kleiner Ampferfeuerfalter – Lycaena hippothoe – Purple-edged copper

Bruine vuurvlinder

Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus)

Bruine vuurvlinder – Brauner Feuerfalter – Lycaena tityrus – Sooty Copper

Grote vuurvlinder

Grote vuurvlinder op een paardebloem

Grote vuurvlinder – Großer Feuerfalter – Lycaena dispar batava – Large copper

Kleine vuurvlinder

Kleine vuurvlinder – Kleiner Feuerfalter – Lycaena phlaeas – Small copper