Witjes (Pieridae)

Als de zon niet schijnt, kun je prima foto s van witjes maken. Je hebt dan geen last van harde schaduwen en de kleuren en details komen goed uit de verf. (Pieris napi, Green-veined White, Rapsweißling)

Witjes zijn middelgrote vlinders die voornamelijk wit, geelgroen of oranje van kleur zijn. In Nederland leven drie subfamilies: Boswitjes, Luzernevlinders en Echte witjes. Mooi aan witjes is de fijn getekende kop met zwarte lijnen. Alsof ze mascara dragen.

Ik heb gemerkt dat midden op de dag geen goed tijdstip is voor het maken van een foto. Dan zijn ze namelijk wel heel erg beweeglijk. Vooral de mannetjes patrouilleren onvermoeibaar over de velden op zoek naar vrouwtjes. Witjes kun je vaak al vrij vroeg in de lente rond zien fladderen. Denk hierbij aan Oranjetipjes en Koolwitjes en vooral Citroenvlinders die je al in februari maart kunt zien. Citroenvlinders overwinteren als vlinder en kunnen wel een jaar oud worden. Veel witjes vliegen in twee of drie generaties per jaar. Witjes zijn te vinden in allerlei verschillende biotopen. Je vindt ze op bloemrijke vochtige graslanden, in uiterwaarden, op dijken, in tuinen en parken of in open bossen.

De waardplanten van Witjes zijn voornamelijke verschillende soorten kruiden. Voor nectar kunnen ze terecht op allerlei tuinplanten, zoals vlinderstuiken (Buddleia) of herfstasters. Ook worden allerlei kruiden, zoals koninginnekruid, marjolein, distels en centaurie bezocht.

Op mijn site staan acht soorten witjes, waarvan ik er zeven in Nederland zag. Het Boswitje is heel zeldzaam en ook de Oranje luzernevlinder zie je niet vaak in Nederland.


Boswitje

Boswitje – Senfweißling – Leptidea sinapis – Wood White

Citroenvlinder

Citroenvlinder – Zitronenfalter – Gonepteryx rhamni – Brimstone

Groot geaderd witje

Groot geaderd witje – Baumweißling – Aporia crataegi – Black-veined White

Groot koolwitje

Groot koolwitje – Großer Kohlweißling – Pieris brassicae – Large White


Klein geaderd witje

Klein geaderd witje – Rapsweißling – Pieris napi – Green-veined White

Klein koolwitje

Klein koolwitje – Kleiner Kohlweißling – Pieris rapae – Small White

Oranje luzernevlinder

Oranje luzernevlinder – Wandergelbling – Colias crocea – Clouded Yellow

Oranjetipje

Oranjetipje – Aurorafalter – Anthocharis cardamines – Orangetip