Witjes zijn middelgrote vlinders die voornamelijk wit, geelgroen of oranje van kleur zijn. In Nederland leven drie subfamilies: Boswitjes, Luzernevlinders en Echte witjes. Mooi aan witjes is de fijn getekende kop met zwarte lijnen. Alsof ze mascara dragen.
Ik heb gemerkt dat midden op de dag geen goed tijdstip is voor het maken van een foto. Dan zijn ze namelijk wel heel erg beweeglijk. Vooral de mannetjes patrouilleren onvermoeibaar over de velden op zoek naar vrouwtjes. Witjes kun je vaak al vrij vroeg in de lente rond zien fladderen. Denk hierbij aan Oranjetipjes en Koolwitjes en vooral Citroenvlinders die je al in februari maart kunt zien. Citroenvlinders overwinteren als vlinder en kunnen wel een jaar oud worden. Veel witjes vliegen in twee of drie generaties per jaar. Witjes zijn te vinden in allerlei verschillende biotopen. Je vindt ze op bloemrijke vochtige graslanden, in uiterwaarden, op dijken, in tuinen en parken of in open bossen.
De waardplanten van Witjes zijn voornamelijke verschillende soorten kruiden. Voor nectar kunnen ze terecht op allerlei tuinplanten, zoals vlinderstuiken (Buddleia) of herfstasters. Ook worden allerlei kruiden, zoals koninginnekruid, marjolein, distels en centaurie bezocht.
Op mijn site staan acht soorten witjes, waarvan ik er zeven in Nederland zag. Het Boswitje is heel zeldzaam en ook de Oranje luzernevlinder zie je niet vaak in Nederland.
Boswitje
Boswitje – Senfweißling – Leptidea sinapis – Wood White
Citroenvlinder
Citroenvlinder – Zitronenfalter – Gonepteryx rhamni – Brimstone
Groot geaderd witje
Groot geaderd witje – Baumweißling – Aporia crataegi – Black-veined White
Groot koolwitje
Groot koolwitje – Großer Kohlweißling – Pieris brassicae – Large White
Klein geaderd witje
Klein geaderd witje – Rapsweißling – Pieris napi – Green-veined White
Klein koolwitje
Klein koolwitje – Kleiner Kohlweißling – Pieris rapae – Small White
Oranje luzernevlinder
Oranje luzernevlinder – Wandergelbling – Colias crocea – Clouded Yellow
Oranjetipje
Oranjetipje – Aurorafalter – Anthocharis cardamines – Orangetip