Schoenlappers (Nymphalidae)

Dagpauwoog

Schoenlappertjes die ik tot nu toe gefotografeerd heb vallen binnen de Aurelia’s (Nymphalidae) onder twee subfamilies; de vossen (Nymphalinae) en de ijsvogelvlinders (Limenitidinae). Net als bij alle Aurelia’s, zijn de twee voorste poten niet volledig ontwikkeld. Ze lijken dus maar vier poten te hebben.

Schoenlappers hebben hun naam te danken aan donkere grauwe leerachtige onderkant van de vleugels. De bovenzijde van de vleugels zijn vaak prachtig gekleurd en hebben mooie patronen. Deze groep bevat een aantal van de meest bekende tuinvlinders zoals de Dagpauwoog, de Kleine vos en de Atalanta.

Het biotoop bestaat meestal uit bloemrijk grasland. Ook open plekken in bossen en in tuinen en parken kom je ze tegen. Ze hebben veel nectar nodig. Ze zijn erg alert en beweeglijk. En het zijn prima vliegers die grote afstanden kunnen overbruggen. In de tuin is het vrij gemakkelijk om veel tuinvlinders te lokken met bijvoorbeeld Guldenroede, Vlinderstruiken en, voor in de herfst, Klimop.

Op mijn site staan zeven soorten schoenlappers, die allemaal in Nederland te vinden zijn. Zij het, dat dit bij de Kleine ijsvogelvlinder wel enige moeite kost.

Atalanta

Atalanta – Admiral – Vanessa atalanta – Red Admiral

Dagpauwoog

Dagpauwoog – Tagpfauenauge – Aglais io – Peacock

Distelvlinder

Distelvlinder – Distelfalter – Vanessa cardui – Painted Lady

Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia – C-Falter – Polygonia c-album – Comma Butterfly

Kleine ijsvogelvlinder

Kleine ijsvogelvlinder – Kleiner Eisvogel – Limenitis camilla – White Admiral

Kleine vos

Kleine vos – Kleiner Fuchs – Aglais urticae – Small Tortoiseshell

Landkaartje

Landkaartje – Landkärtchen – Araschnia levana – Map Butterfly