Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)

Kleine vuurvlinder op een Herfstaster op landgoed de Horte

Kenmerken – De spanwijdte van deze vuurvlinder is 22 tot 27 mm. Best klein, zelfs voor een vuurvlinder. Het mannetje en vrouwtje van deze soort lijken veel op elkaar. Dit is opvallend binnen deze vlinderfamilie. Aan de onderzijde heeft deze vlinder oranje voorvleugels met grote zwarte stippen. Hier omheen zit een brede lichtbruine band. De achtervleugels zijn lichtbruin met kleine bruine stipjes en een smalle oranje tekening langs de rand. Aan de bovenzijde heeft de Kleine vuurvlinder feloranje voorvleugels met zwarte stippen. Hier omheen zit een brede donkere band. Dit laatste is een verschil met het vrouwtje van de Bruine vuurvlinder die een oranje band met zwart stippen heeft. De achtervleugels zijn bruin met een brede golvende oranje band. Sommige vrouwtjes hebben blauwe stippen op de achtervleugels. De vleugels hebben een heel lichtbruine franje.

Naamgeving – N: Kleine vuurvlinder – D: Kleiner Feuerfalter – Lat: Lycaena phlaeas – E: Small copper
De wetenschappelijke naam Phlaeas heeft te maken het de oranje basiskleur van dit vlindertje en lijkt afgeleid te zijn van vuur of vlammen.

Leefomgeving – In Nederland en de rest van Europa komt deze vlinder algemeen voor. Ik kom hem overal tegen op droge graslanden, weiden, heide en venen.

Vliegtijd – Eind april t/m eind oktober in drie generaties. Mijn vroegste foto’s zijn gemaakt op 3 mei, de laatste op 3 oktober.

Waardplant – Veldzuring en Schapenzuring.