Rode vuurvlinder (Lycaena hippothoe)

Rode vuurvlinder in het Perlenbachtal

Kenmerken – De spanwijdte van deze vuurvlinder is 30 tot 34 mm. Het mannetje is aan de bovenzijde oranjerood met een paarse zweem. Hij heeft een brede donkere band langs de vleugelranden. Het vrouwtje is bruin aan de bovenzijde. Bij de voorvleugels komt hier iets oranje met donkere vlekken doorheen. Op de vleugelranden zit voor en achter een oranje band. De onderzijde van mannetjes en vrouwtjes lijken veel op elkaar. Deze is overwegend lichtbruin met zwarte stippen. De voorvleugels zijn licht oranje. Op de achtervleugel zit een licht oranje band die tot de helft loopt.  De vleugels hebben een witte franje.

Naamgeving – N: Rode vuurvlinder – D: Kleiner Ampferfeuerfalter, Lilagold-Feuerfalter – Lat: Lycaena hippothoe – E: Purple-edged copper
De wetenschappelijke naam Hippothoe verwijst naar een mythisch wezen: een zeenimf. Zal wel door de blauwe haren komen. Geen idee.

Leefomgeving – In Nederland komt deze vlinder niet voor. Wel in de Eifel en de Ardennen. De foto’s die ik heb, zijn gemaakt in de Eifel bij Monschau en Blankenheim. In respectieve een beekdal en op een kalkgrashelling.

Vliegtijd – Begin juni tot half juli in één generatie. Ik heb foto’s van midden juni 2014, 2015 en 2019. Op 17 juli 2013 zag ik drie afgevlogen exemplaren.

Waardplant – Veldzuring en Schapenzuring.