Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)

Oranje zandoogje

Kenmerken – Deze vlinder heeft een spanwijdte van 34 tot 42 mm. De bovenzijde van de vleugels is oranje en met een brede bruine band eromheen. Op de voorvleugels zit een duidelijke oogvlek met een dubbele witte stip erin. Bij mannetjes is een donkere geurvlek te zien. De oogstip steekt bij vrouwtjes wat meer af. Aan de onderzijde is bij mannetjes en vrouwtjes niet veel verschil te zien. De achtervleugel is grijsbruin gemarmerd, heeft een vage witte band en heeft oogstippen, waarvan eigenlijk alleen de witte stipjes nog over zijn. De voorvleugel is oranje met daarin weer dezelfde dubbele oogvlek als aan de bovenzijde. De voorvleugel heeft een brede bruine rand. Vrouwtjes zijn over het algemeen iets lichter en helderder oranje gekleurd. Om de vleugelrand zit een witte franje die uit vlakke witte maantjes bestaat.

Naamgeving – N: Oranje zandoogje – D: Rostbraunes Ochsenauge – Lat: Pyronia tithonus – E: Gatekeeper
De wetenschappelijke naam Pyronia tithonus komt van Pyronia, geïnspireerd door het oranje van de fakkels in de processie ter ere van Demeter, godin van de oogst. Tithonus was een Trojaanse prins. Door zijn schoonheid werd Eos, de Dageraad, zo verliefd dat ze met hem wilde trouwen. Eos vroeg Zeus om hem onsterfelijk te maken, maar vergat te vragen om hem jeugdig en knap te houden. Beetje jammer voor Tithonus én Eos.

Leefomgeving – Deze vlinder kun je in de drie noordelijke provincies tegenkomen en in Zeeland, Brabant en Zuid-Limburg. In het midden van het land wordt hij weinig gezien. Hij kan in grote aantallen voorkomen op ruige graslanden, weiden en in tuinen. Je ziet hem op open plekken in bossen, bij struiken en langs heggen. Kortom, hij houdt van zonnige beschutte plekken.

Vliegtijd – Deze vlinder overwintert als half volgroeide rups onder in een graspol. De vlinders vliegen in één generatie vanaf eind juni tot eind augustus.

Waardplant – Rupsen eten allerlei soorten gras, zoals veldbeemdgras, roodzwenkgras, kropaar en  kweek. Vlinders drinken van nectar van allerlei bloemen zoals fijnstraal, koninginnekruid, jakobskruiskruid, kornoelje en bramenbloesem.