Uitrusting

“Lekker belangrijk”, hoor ik mijn huisgenoten al denken. En daar ben ik het als techneut natuurlijk helemaal mee eens. Dus ik ga een enthousiast verhaal houden over mijn mooie camera, die fantastische lenzen en al die andere dingen waarvan ik het niet voor mogelijk had gehouden hoezeer ik die wel nodig zou hebben. En dan heb ik nog niet eens een losse flitser!

Ik hoor altijd graag het compliment dat een foto enkel dankzij mijn mooie camera goed gelukt is. Daarom vertel ik met liefde wat ik als digitale spiegelreflexfotograaf allemaal in huis heb.

Nikon D7100 DSLR

Op dit moment ga ik op pad met een Nikon D7100. Op 16 april 2014 maakte ik mijn eerste testfoto van de tv. Een bewogen foto van het allereerste optreden van de Common Linnets bij DWDD. Nu, een kleine 6 jaar en ruim 54000 foto’s verder, ben ik nog steeds heel tevreden met deze camera. De camera heeft 24 megapixels die voor mij meer dan genoeg zijn. Ook heeft de camera legio mogelijkheden die ik nog steeds niet heb uitgeprobeerd. Misschien dat mijn volgende camera een fullframe sensor zal hebben, want dan komen mijn lenzen een beetje beter uit de verf.

Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G
Spiegeling, Nikkor 18-105mm

Mijn standaardlens is de AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR die ik samen met mijn eerste Nikon, een D90, kocht. Met zijn gewicht van 420 gram handige zoombereik en best wel goed glas een ideaal allround objectief.

Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G
Portret van oehoe met Nikkor 70-300mm

Daarnaast heb ik de telezoom AF-S VR NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED. Mijn mooiste dierenportretten heb ik met deze telelens gemaakt. Een aantal roofvogels die met deze lens zijn vastgelegd hoort nog steeds tot mijn favorieten.

Micro-Nikkor 105mm f/2.8G
Macrofoto van Zilveren maan, Nikkor 105mm

Voor macro’s gebruik ik de AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED. Dit is één van mijn scherpste lenzen die ik ook als korte telelens gebruik voor landschapsfotografie. Als ik mijn fototas inpak, kies ik deze lens of mijn 70-300mm. Favoriete onderwerpen voor deze lens zijn vlinders. 

Reeën in de mist, Nikkor 105mm
Nikkor 50mm f/1.8

De Nikkor AF-D 50mm f/1.8 zit altijd in mijn tas. Hij weegt bijna niets en neemt weinig ruimte in. Ik vind het leuk om panorama’s te maken met deze lens. Vooral ook, omdat dit superscherpe foto’s oplevert. Heel geschikt om met een kleine scherptediepte te spelen. Zowel bij portretten als in landschappen.

Berijpte bomen in de Dellen. Nikkor 50mm lens
Tokina AT-X 11-20 F2.8 PRO DX

Sinds kort heb ik ook een heuse groothoeklens; de Tokina AT-X 11-20 F2.8 PRO DX. Ook weer een heel scherpe lens, waarmee ik nog wel een kleine leercurve te doorlopen heb. De lens doet het erg goed. Over mezelf ben ik nog wat minder te spreken.

Varens met groothoek Tokina 11-20mm
Overige spullen

Maar met een camera en enkele lenzen ben je er natuurlijk nog niet! Ik sleep mijn spullen mee in een Fastpack BP 250 AW II rugtas van Lowepro. Mijn camera en lenzen passen, samen met een Giottos blaasbalgje in het onderste vak. In het bovenste vak passen bijvoorbeeld mijn pet, tekenpincet, eten en drinken.

Tegenwoordig kun je overal van die transparante toilettassen kopen. Heel handig om kleine spullen in op te bergen in de fototas. Zeker voor iemand als ik die goed is in zoeken. maar slecht in vinden.

Mijn Sherpa R600 statief, van het merk Velbon, ligt standaard achter in de auto. Deze gebruik ik veel bij landschapsfotografie. Ook voor macro’s is dit statief handig. Ik hang mijn camera soms ondersteboven en kan dan heel laag bij de grond komen. Leuk voor paddenstoelen in de  herfst, lastiger bij schichtige vlinders en libellen. Sinds kort gebruik ik een Sirui K-20X balhoofd in combinatie met een L-bracket op mijn statief. Dit is een wereld van verschil qua gebruiksgemak. 

Ik gebruik vrijwel altijd een namaak MC-DC2 draadontspanner als de camera op het statief zit. Ik gebruik hem ook wel eens om op te staan, maar hij doet het nog steeds. Prima merk zo’n eh… geen idee eigenlijk. Als mijn camera verticaal op mijn statief staat, lukt het aansluiten van de MC-DC2 niet. In dat geval komt mijn ML-L3 infrarood afstandsbediening van pas. Het gaat wel ten koste van de accuduur en ik vind het zeer onhandig dat ik deze steeds weer via het cameramenu moet activeren.

Tot slot zijn mijn zwarte fleece dameshandschoenen van de Hema nog het vermelden waard. Niet erg macho, maar ik kan het hebben denk ik, hoop ik. Ik kan de camera bedienen met deze dunne handschoenen aan. Als het heel koud is, dan gebruik ik ze samen met Lowepro handschoenen waarvan ik de duim en wijsvinger kan omklappen.