Uitrusting

“Lekker belangrijk”, hoor ik mijn huisgenoten al denken. En daar ben ik het als techneut natuurlijk helemaal mee eens. Dus ik ga een enthousiast verhaal houden over mijn mooie camera, die fantastische lenzen en al die andere dingen waarvan ik niet voor mogelijk had gehouden hoezeer ik die wel nodig zou hebben. En dan heb ik nog niet eens een losse flitser!

Ik hoor altijd graag het compliment dat een foto dankzij mijn mooie camera goed gelukt is. Daarom vertel ik met liefde wat ik als digitale spiegelreflexfotograaf allemaal in huis heb.

AF-S VR NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED

AF-S VR NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED

Op dit moment ga ik op pad met een Nikon D7100 en een drietal lenzen. Hiervoor heb ik vier jaar een Nikon D90 gehad. De meeste van de foto’s op deze site zijn met die camera gemaakt. Een fijne camera om mee te werken en ook is hij is al die jaren heel betrouwbaar gebleken. Mijn eerste stappen op DSLR-gebied heb ik met een Pentax K100D Super gemaakt. Prettig om mee te fotograferen. Jammer dat zijn oplaadbare batterijen mij ‘s winters wel eens in de steek lieten. Twaalf batterijen mee, nul foto’s. Ik mis het hobbyen met oude m42 lenzen en omkeer-ringen nog steeds een beetje.

De nieuwe Nikon was voor mij wel even wennen, ook al is de upgrade-shock vanaf een D90 nog wel te behappen. In de eerste weken heb ik gewoon mijn vertrouwde werkwijze vastgehouden en langzamerhand begin ik de nieuwe mogelijkheden van de camera te leren kennen en te waarderen. Meest opvallend is natuurlijk de hoge resolutie, waar ik met name met mijn macrolens een verbetering zie.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro, uit de hand

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro, uit de hand

Na enige wisselingen heb ik nu twee Nikkor zoomlenzen en één Sigma macrolens in mijn rugtas. Mijn standaardlens is de AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR die ik samen met de D90 kocht. Daarnaast heb ik de telezoom AF-S VR NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED. Mijn mooiste dierenportretten heb ik met deze telelens gemaakt. Een aantal roofvogels die met deze lens zijn vastgelegd hoort nog steeds tot mijn favorieten. Voor macro’s gebruik ik de Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro. Deze was in combinatie met mijn D90 al mijn scherpste lens. De resultaten met de D7100 zijn nog beter. Met name bij handmatig focussen krijg ik zeer scherpe foto’s. Deze lens heeft geen ingebouwde focusmotor, waardoor hij niet zo heel snel is.

Maar met een camera en enkele lenzen ben je er natuurlijk nog niet! Ik sleep mijn spullen mee in een rugzak van Lowepro. Mijn camera en lenzen passen, samen met een Giottos blaasbalgje, een B+W polarisatiefilter en mijn draadontspanner in het onderste vak. In het bovenste vak passen bijvoorbeeld mijn pet, tekenpincet, eten en drinken.

AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR met statief en draadontspanner.

AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR met statief en draadontspanner.

Mijn statief, van het merk Velbon, ligt standaard achter in de auto. Deze gebruik ik veel bij landschapsfotografie samen met mijn standaardlens. Ook voor macro’s is dit statief handig. Ik hang mijn camera soms ondersteboven en kan dan heel laag bij de grond komen. Leuk voor paddenstoelen in de  herfst, lastiger bij schichtige vlinders en libellen. Ik gebruik vrijwel altijd de draadontspanner als de camera op het statief zit. Ik gebruik hem ook wel eens om op te staan, maar hij doet het nog steeds. Prima merk zo’n eh… geen idee eigenlijk.

Verder zijn mijn dameshandschoenen van de Hema nog het vermelden waard. Niet erg macho, maar ik kan het hebben hoop ik. Ik kan de camera bedienen met deze dunne handschoenen aan. Als het heel koud is, dan gebruik ik ze samen met gewone handschoenen waarvan ik de duim en wijsvinger heb afgeknipt.