Dambordje (Melanargia galathea)

Dambordje op beemdkroon

Kenmerken – Deze vlinder heeft een spanwijdte van 37 tot 52 mm. De soort is goed te herkennen aan het zwart-witte dambordpatroon. Door de oogvlekken aan de onderzijde, zijn ze niet te verwarren met witjes. De onderzijde bij mannetjes bestaat uit zwartomlijnde witte en grijze vakken. Op de achtervleugel zitten aan de voorkant twee zwarte oogstippen en langs de achterrand nog eens vier. Vrouwtjes hebben precies hetzelfde patroon, maar dan in crème en bruin. De franje om de vleugels bestaat uit witte maantjes.

Naamgeving – N: Dambordje – D: Schachbrett – Lat: Melanargia galathea – E: Marbled White
De wetenschappelijke naam Melanargia galathea Melanargia combineert twee Griekse woorden melan, “zwart” en -argos,”wit”. Wijzend op het zwart-witte patroon op de vleugels dat Nederlandse naamgevers aan een dambord deden denken, terwijl Duitsers aan schaken dachten. De zeenimf Galathea verloor geliefde Acis, doordat hij onzacht in aanraking kwam met een door jaloerse cyclops Polyphemus gegooid rotsblok.

Leefomgeving – Deze vlinder kun je alleen in Zuid-Limburg als zwerver tegenkomen op kalkgraslanden. Ik zag hem ooit vliegen op de Sint Pieterberg bij Maastricht. Foto’s van deze vlinder heb ik tot nu toe alleen nog maar in de Duitse Vulkaaneifel kunnen maken.

Vliegtijd – Overwintering vindt plaats als jonge rups onder in een graspol. De vlinders vliegen in één generatie vanaf eind juni tot eind juli. In augustus kun je ze nog sporadisch tegenkomen.

Waardplant – Rupsen eten allerlei soorten gras, zoals roodzwenkgras, kropaar en gevinde kortsteel. Vlinders besteden veel tijd aan het drinken van nectar op allerlei wilde bloemen zoals duizendblad, centaurie en bramenbloesem. Bij enkele van mijn foto’s zit hij op beemdkroon.