Grote vuurvlinder (Lycaena dispar)

Grote vuurvlinder op een paardebloem
Grote vuurvlinder op een paardebloem

Kenmerken – De spanwijdte van de Grote vuurvlinder is 28 tot 42 mm. Groot voor een vuurvlinder. De vleugels van de mannetjes zijn aan de bovenzijde fel oranje-rood gekleurd. Dit geldt voor de voorvleugel en, dit is bijzonder, ook voor de achtervleugel. Op de voorvleugel zitten twee grote zwarte vlekken. De vleugels zijn omgeven door een donkere band en daar weer omheen een witte franje. De onderzijde van de achtervleugel bij zowel mannetjes als vrouwtjes is lichtblauw met een feloranje band langs de rand. De onderkant van de voorvleugels is lichtoranje. Vrouwtjes hebben feloranje voorvleugels met zwarte stippen aan de bovenzijde. De achtervleugels zijn bruin met een oranje band, ook weer zwartgevlekt. De vleugels hebben ook bij vrouwtjes een witte franje.

Naamgeving – N: Grote vuurvlinder – D: Großer Feuerfalter – Lat: Lycaena dispar (batava) – E: Large copper
De wetenschappelijke naam Dispar betekent “ongelijk”. Dit slaat op het uiterlijke verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De naam voor de ondersoort Batava heeft betrekking op het feit dat deze soort alleen in Nederland (Batavus) voorkomt.

Leefomgeving – In Nederland is deze soort zeer zeldzaam. Ik ben hem op twee plekken in de Weerribben tegengekomen, terwijl ik vaak gezocht heb op verschillende locaties in de Weerribben en Wieden.

Vliegtijd – Begin juli t/m half augustus in één generatie. Mijn foto’s zijn gemaakt op 24 juli 2013 en op 20 en 22 juli 2015. De foto’s van het vrouwtje zijn gemaakt op 24 juli 2016.

Waardplant – Waterzuring.