Kenmerken – De spanwijdte van het Kaasjeskruiddikkopje is 23 tot 30 mm. Op de bovenzijde van de vleugels zit een vlekkenpatroon met donkerbruin, grijsbruin en oranjebruin. De achtervleugels zijn gekarteld. Er zitten kleine witte vlekken op de vleugels die, als je goed kijkt, een beetje transparant zijn. Mannetjes en vrouwtjes lijken zeer veel op elkaar. Het mannetje heeft een onopvallende geurstreep in de vouw langs de voorste rand van de voorvleugel. De onderzijde van de achtervleugels is grijsgroen met lichte aders. De voorvleugel is iets duidelijker getekend dan de achtervleugel. Ook aan de onderkant van de vleugels zie je de heldere doorzichtige vlekjes. De vleugels zijn omrand met een geblokte franje.
Het Kaasjeskruiddikkopje is, net als andere dikkopjes, een snelle en behendige vlieger. Ze houden van warmte en zitten vaak met gespreide vleugels in de zon.
Naamgeving – N: Kaasjeskruiddikkopje – D: Malven-Dickkopffalter – Lat: Carcharodus alceae – E: Mallow Skipper
De wetenschappelijke naam Carcharodus stamt uit het Grieks, betekent “heeft scherpe tanden” en beschrijft de gekartelde vleugelfranjes. De term alceae slaat op de waardplant van deze vlinder. Alcea is een geslacht in de Kaasjeskruidfamilie.
Leefomgeving – Deze vlinder is uiterst zeldzaam in Nederland. Hij is te vinden op droge ruigten, op (stenige) hellingen en afgravingen. Ik heb hem op de Sint Pietersberg gezien.
Vliegtijd – Van half april tot half augustus in twee generaties. Mijn foto’s zijn op 24 mei 2015 en 23 juli 2014 gemaakt. De halfvolgroeide rups overwintert in een hibernaculum. Dit is een in het gras gesponnen zijden nestje. De mooiste fotokans van een vers exemplaar heb je half april en eind juni.
Waardplant – Allerlei soorten uit de Kaasjeskruidfamilie. Vlinders zoeken nectar op wilde bloemen en kruiden, zoals distels, korenbloemen en kaasjeskruid.
Dikkopjes (Hesperiidae)
- Aardbeivlinder (Pyrgus malvae)
- Bont dikkopje (Carterocephalus palaemon)
- Bruin dikkopje (Erynnis tages)
- Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)
- Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
- Groot spikkeldikkopje (Pyrgus alveus)
- Kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae)
- Kalkgraslanddikkopje (Spialia sertorius)
- Kommavlinder (Hesperia comma)
- Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
- Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)