Kleine pages (Lycaenidae)

Eikenpage op Vuilboomblad

Eikenpage op Vuilboomblad

Lycaenidae is mijn favoriete vlinderfamilie. Hieronder behoren ook de blauwtjes en vuurvlinders. Ze hebben een wit koppie met donkere ovale ogen. Op een of andere manier vind ik ze op aliens lijken, maar dan schattig. Het is dus geen toeval dat een Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) model heeft gestaan voor mijn logo.

Het zijn kleine vlinders die lastig te vinden zijn. Hun Nederlandse namen zijn vaak afgeleid van de bomen en struiken, zoals Eik, Sleedoorn, Iep en Pruim, die ze als waardplant gebruiken.Ze vertoeven veelal boven in de betreffende bomen en zijn dus lastig te fotograferen. Zo heb ik al ettelijke keren turend onder een Iep in de Achterhoek gestaan. Zonder resultaat tot nu toe. De meeste kleine pages hebben een bruine grondkleur met witte lijnen, zwarte stippen en oranje accenten. Uitzonderingen zijn het Groentje en de Sleedoornpage die groen respectievelijk oranje als basiskleur hebben. Kleine pages hebben vaak een klein staartje aan hun achtervleugel.

Van de zes kleine pages op deze pagina heb ik er vier in Nederland gefotografeerd. De meest bijzondere hiervan is de Sleedoornpage. Deze soort heb ik zelfs in mijn eigen tuin in Zwolle-Zuid gefotografeerd. In onze wijk staan op verschillende plekken Sleedoornstruwelen. Enkele jaren geleden besloot ik guldenroede in de tuin te planten, waarmee ik ze naar de tuin kon lokken. Er zaten zelfs mannetjes bij! Ook de Bruine eikenpage is erg zeldzaam geworden door afhankelijkheid van laagblijvende Eiken. De Pruimenpage kwam ik heel toevallig tegen in de Eifel. In het Dortebachtal, ook in Duitsland, komt de Kleine sleedoornpage voor.


Bruine eikenpage

Bruine eikenpage

Bruine eikenpage- Brauner Eichen-Zipfelfalter – Satyrium ilicis – Ilex hairstreak

Eikenpage

Eikenpage (Favonius quercus)

Eikenpage – Blauer Eichen-Zipfelfalter – Favonius quercus – Purple hairstreak

Groentje

Groentje

Groentje – Grüner Zipfelfalter – Callophrys rubi – Green hairstreak

Kleine sleedoornpage

Kleine sleedoornpage

Kleine sleedoornpage – Kleiner Schlehenzipfelfalter Satyrium acaciae – Sloe Hairstreak


Pruimenpage

Pruimenpage

Pruimenpage – Pflaumenzipfelfalter – Satyrium pruni – Black hairstreak

Sleedoornpage

Sleedoornpage

Sleedoornpage – Nierenfleck-Zipfelfalter – Thecla betulae – Brown hairstreak