Juni 2016, nieuwe vlinders in de eifel

Juni 2016, nieuwe vlinders in de eifel

In het begin van de maand ben ik voornamelijk op jacht naar vlinders geweest in de buurt van mijn woonplaats Zwolle. Dit leverde onder andere een mooi portretje op van een Groentje. In de Veerslootlanden zat een Argusvlinder die heel even stil wilde zitten.

Deze maand ben ik met Paul naar de Duitse eifel geweest. Dit is een prachtig gebied, waar je nog veel soorten vlinders kunt zien die in Nederland niet meer voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Tweekleurig hooibeestje en het Dambordje.
Het weer zat helaas niet erg mee, dus hebben vooral de eerste dag heel weinig vlinders gezien. Wel mooie wolken trouwens. We zagen bij lange na niet de soorten die op mijn verlanglijstje stonden. Volgend jaar gaan we een maandje later, denk ik.

Op de avond van de eerste dag heb ik ook een paar landschapsfoto’s gemaakt met mijn mobiele telefoon. Dit viel me alleszins mee. De kleuren waren wel een beetje overdreven helder, maar dat fleurt de boel wel lekker op na een grijze ochtend en middag.

De laatste dag in Duitsland maakte echter een hoop goed. Op de Möschelberg kwamen we maar liefst twee, voor mij, nieuwe soorten tegen: de flink aantal Steppeparelmoervlinders en een Groot spikkeldikkopje. Genoeg om de hele trip naar Duitsland helemaal goed te maken. Vooral ook, omdat we de dag daarvoor een prachtige Rode vuurvlinder (mannetje), een Ringoogparelmoervlinder en een Bont dikkopje voor de lens kregen.

Tot slot is het noemen van de Wapendrager de moeite waard. Deze nachtvlinders zijn ongelooflijk goed in vermommen; het parende stelletje is bijna niet te onderscheiden van een berkentakje. Ze hingen aan een heidetakje, pal naast het fietspad langs de Ganzeplas in Boswachterij Staphorst.