Juni 2015, nieuwe vlinders

Juni 2015, nieuwe vlinders

Net als vorige maand staan er vrijwel alleen vlinderfoto’s in dit bericht van juni 2015. Een driedaagse vlindertrip met mijn vriend Paul naar de Vulkaaneifel in Duitsland leverde een flink aantal foto’s op, met daarbij enkele die geschikt zijn voor publicatie op mijn site. In Blankenheim kwam ik een paar oude bekenden tegen, waaronder de Rode vuurvlinder en een beetje afgevlogen Veldparelmoervlinder. Ook een vriendelijk Hooibeestje liet zich geduldig fotograferen.

De tweede dag begon met regen in het Dortebachtal bij de Moezel. Die dag zijn we dus maar begonnen met koffie en gebak op een (overdekt) terras in het plaatsje Klotten. Er waren wel Braamparelmoervlinders, maar daar heb ik geen bijzondere foto’s van. Wel blij was ik met een puntgave Kleine sleedoornpage. Een vriendelijke man wees ons op een Smaragdhagedis. Hij was superblij met het beest en ik heb er uit beleefdheid een paar foto’s van gemaakt. Hij was wel mooi van kleur moet ik toegeven, de hagedis… Daarna zijn we op zoek geweest naar de Apollovlinder op de Valwigerberg. Deze heb ik wel zien vliegen maar hij ging niet zitten. Meer succes had ik met een paartje Tweekleurige parelmoervlinders. Ondanks de harde wind kon ik er nog een acceptabele foto uitpersen.

Dag drie stond in het teken van de Blauwe vuurvlinder. Deze wilde ik dolgraag zien en dat lukte in het Perlenbachtal iets ten zuiden van Monschau. Er vlogen ook nog wel ander vlindersoorten rond, zoals Rode vuurvlinders.

Andere bijzondere vlinders van deze maand zijn de Argusvlinder in de Veerslootslanden, waarvan ik een paartje zag aan het begin van de maand. Op de Veluwe bij het gehucht Niersen was ook dit jaar de Bosparelmoervlinder te vinden. Het meest bijzonder was toch wel dat ik eindelijk een Veenbesparelmoervlinder mocht aanschouwen. Ik vond hem uiteindelijk in de buurt van het Dwingelderveld langs een veenplas.