Juli 2015, Grote vuurvlinder

Juli 2015, Grote vuurvlinder

In dit bericht van juli 2015 staan nieuwe foto’s van een grote favoriet van mij; de Grote vuurvlinder. Deze super zeldzame vlinder komt nog maar op enkele plekken in Nederland voor. Er wordt al jaren gevreesd dat de alleen in Nederland voorkomende ondersoort batava uitsterft. De exacte vindplaats wordt door vlinderaars geheim gehouden en ook ik zal je niet lastig vallen met de precieze locatie. Het is ergens in de Weerribben. De eerste keer dat ik twee exemplaren zag vliegen was in 2013. Dit waren twee mannetjes. Vorig jaar had ik geen geluk. En dit jaar heb ik er een stuk of vier gezien. Twee dagen later ben ik nog eens terug gegaan om een slapend exemplaar met statief en draadontspanner te fotograferen. Dit lukte ondanks de wind redelijk. Wel jammer dat hij al een beetje afgevlogen was. Ook dit jaar had ik geen geluk met de vrouwtjes. Ik heb er nog nooit een gezien. Volgend jaar maar weer opnieuw op zoek naar waterzuring.

Andere vlinders van deze maand waren een Klein koolwitje en een hele horde Oranje zandoogjes in het Dwingelderveld. Nog maar enkele jaren geleden zou ik een gat in de lucht hebben gesprongen bij het zien van dit beestje. Deze keer vlogen ze met tientallen tegelijk vrolijk in het rond. Zelf word ik daar dan weer wat minder vrolijk van, want een vrolijke vlinder laat zich maar moeilijk fotograferen.

Dit jaar heb ik nog maar zelden foto’s van libellen gemaakt. Vrouwtjes zijn vaak erg moeilijk te determineren en ze zijn zeer alert. Een prachtig slapend mannetje van een Vuurlibel kon ik echter niet laten schieten. Ook leek het me heel onbeleefd om een lieftallig poserende ree te negeren.