September 2014, lege landschappen

September 2014, lege landschappen

September staat voornamelijk in het licht van rustige landschappen. Aan het begin van de dag en aan het eind ervan kun je, als je geluk hebt, van prachtig licht genieten.

Voor mijn planning en voorbereiding  ben ik deze maand twee keer beloond met goede omstandigheden voor geslaagde landschapsfoto’s. Dit zijn de foto’s van de Belterwijde en in de Hoenwaard. Ik wist dat er bijna geen wind zou zijn en ook precies uit welke hoek de zon zou schijnen. Ook was ik diverse keren op deze plekken geweest en had ik de foto’s vooraf al in mijn hoofd zitten.

Dat het ook met stom geluk kan, bewijzen de foto’s van een zonsopkomst in Zwartsluis en vanuit mijn werkplek in Apeldoorn. Toevallig in de juiste richting kijken was eigenlijk het enige dat ik hiervoor hoefde te doen, qua voorbereiding.

De foto van de Hanzeboog had ik ook goed voorbereid. Ik had dit onderwerp al eerder in de week gekozen en wist precies hoe laat en vanaf welk standpunt ik de foto zou maken. Beetje jammer was dat precies op de dag van de foto mijn voorgrond gemaaid bleek te zijn. Ook had ik de schaduw van het huis achter me niet helemaal goed ingeschat. Volgend jaar weer een kans. Om toch nog wat van de avond te maken ben ik naar het Katerveer gereden voor een foto met lange sluitertijd van een andere IJsselbrug.

De foto’s van de Kleine heivlinder en de IJsvogel staan erbij, omdat ik het vlinderen nog niet kan loslaten en het vogeltje gewoon een grappig beest is.