November 2014, Herfstkleuren

November 2014, Herfstkleuren

November 2014 staat in het teken van kleuren. Herfstkleuren om precies te zijn. Ik zie dat ik deze maand alleen foto’s heb gekozen die in mijn woonplaats Zwolle zijn gemaakt. Ik vond de inspiratie dicht bij huis deze keer. Sterker nog; de eerste foto is gemaakt in mijn eigen tuin. Op de eerste dag van november vlogen er maar liefst vier vlinders in de tuin. Twee kleine vossen verzamelden het laatste nectar om de winter levend door te komen. De twee Atalanta’s hadden hetzelfde plan, maar hen geef ik minder kans om de Nederlandse winterkou te overleven. Maar ja, ik zal het nooit weten. Misschien lukt het ze.

In het Engelse werk, een prachtig Zwols park langs de IJssel, heb ik een paar herfstfoto’s gemaakt. Vooral van één van mijn meest geliefde bomen daar; een felgekleurde rood-oranje-gele Spaanse aak. Hij staat daar prachtig aan het water van de zon te genieten en ik geniet een beetje mee.

Mijn favoriet deze maand is een fel oranje-rode zonsondergang in het Schellerpark. Bij het maken van deze foto kon ik een beetje experimenteren met het grijs-verloopfilter dat ik die avond op mijn verjaardag kreeg. En inderdaad. Het blijkt te werken zo’n filter. Op deze manier kun je meer detail in zowel de lucht als in de vegetatie in de voorgrond krijgen.