Pantserjuffers

Familie Lestidae

Deze familie kent twee geslachten in Nederland; de pantserjuffers (5 soorten) en de winterjuffers (2 soorten). De pantserjuffer zijn te herkennen aan hun metaalachtige kleur (het pantser) en het feit dat ze hun vleugels gespreid houden als ze op een takje zitten. Winterjuffers zijn beige met bruin en houden de vleugels langs hun lijf, net als waterjuffers. Alleen houden winterjuffers beide vleugels aan één kant van hun lijf.

Winterjuffers doen hun naam eer aan door als imago te overwinteren. Met enig geluk kun je ze dus in de winter aan een besneeuwd takje zien hangen. Ze overwinteren op beschutte plaatsen, soms met wel tien exemplaren bij elkaar. In het vroege voorjaar kun je ze al zien rondvliegen. In maart/april zetten ze hun eitjes al af op drijvende planten.

Zelf heb ik al foto’s mogen maken van 4 soorten pantserjuffers en één soort winterjuffer, een Bruine winterjuffer in mijn eigen tuin. Niet dat ik dat in de gaten had toen ik die foto’s maakte. Wie verwacht er in augustus nou een winterjuffer in de tuin?