Beekjuffers

Familie Calopterygidae, (broad-winged damselflies or demoiselles)

Beekjuffers zijn met 50 mm de grootste juffers. Groter bijvoorbeeld dan de zwarte heidelibel. Toen ik ze voor het eerst zag in het Lutterzand, herkende ik ze niet eens als juffers. Vliegend lijken het net vlinders. Behalve de grootte valt ook hun prachtige metaalachtige kleur op. Van blauw, bij de mannetjes tot groen en koperachtig bij de vrouwtjes. Hun vleugels zijn groot en breed. Bij mannetjes zijn ze heel donkerblauw, tegen zwart aan.

In Nederland komen twee soorten van deze familie voor; Bosbeekjuffers en Weidebeekjuffers. Ze leven bij stromend water, waarbij Bosbeekjuffers van schaduw houden en Weidebeekjuffers juist niet. Mannetjes maken indruk met mooie baltsvluchten. Ze verdedigen een territorium en houden de wacht als vrouwtjes hun eitjes afzetten op waterplanten.

De meeste kans om deze juffers tegen te komen heb je in het oosten van het land, hoewel ze de laatste jaren ook weer meer in het midden en westen van Nederland worden gezien.  In het oosten van Twente, in het Lutterzand, om precies te zijn, heb ik de Weidebeekjuffer gezien. In Winterswijk komen Bosbeekjuffers voor. Ik vind het prachtige indrukwekkende verschijningen met hun zwarte ogen en een beetje uitstaande vleugels.