Braamparelmoervlinder (Brenthis daphne)

Braamparelmoervlinder

Dortebachtal. Brombeer-Perlmuttfalter, Marbled Fritillary, Nacré de la ronce

Kenmerken – De spanwijdte van deze vlinder is 40 tot 50 mm. Door zijn ronde vleugelvorm lijkt hij vrij groot. Mannetjes en vrouwtjes zijn zeer moeilijk op het oog te onderscheiden. De kleur is oranje aan de bovenzijde met een zwart vlekkenpatroon. Langs de buitenrand loopt een rij zwarte vlekjes. Helemaal aan de buitenrand loopt nog een rij donkere ruitjes. Hiermee onderscheidt hij zich van de Purperstreepparelmoervlinder die een gesloten donkere buitenrand heeft. Ook is hij groter dan de Purperstreepparelmoervlinder. Aan de onderzijde is de voorvleugel oranje met zwarte vlekken. De achtervleugel heeft voor de helft gele vakken en daarbuiten een brede paars-bruine band.

Naamgeving – N: Braamparelmoervlinder – D: Brombeer-Perlmutterfalter – Wet: Brenthis daphne – E: Marbled Fritillary – F: – Nacré de la ronce
De wetenschappelijke naam Daphne stamt uit de Griekse mythologie. Ze was een beeldschone nimf die gestalkt werd door Appolon, betoverd door een gouden pijl van Cupido. Daphne had een afkeer van Apollon door een loden pijl van Cupido. Uiteindelijk was ze het vluchten zat en vroeg hulp bij de riviergod Ladon die haar welwillend in een laurier veranderde.

Leefomgeving – Deze vlinder is zich aan het uitbreiden in Europa en komt sinds 2011 voor in Nederland. Ik heb hem voor het eerst gezien in het Duitse Dortebachtal vlak bij de Moezel. Hij is te vinden aan de rand van bossen en droog grasland waar bramen voorkomen.

Vliegtijd – Eind mei tot midden juli in één generatie. Overwintering vindt plaats als eitje of in zuidelijker streken als jonge rups.

Waardplant – Rubussoorten zoals braam en framboos. Ook viooltjes.