Bruine eikenpage (Satyrium ilicis)

Bruine eikenpage in Bergen aan Zee

Kenmerken – De spanwijdte van deze kleine page is 32 tot 34 mm. Het mannetje is bruin aan de bovenzijde. Aan de rand van de achtervleugel zit één ronde oranje stip. Het vrouwtje is bruin aan de bovenzijde met een grote vage oranje vlek. De onderzijde van mannetjes en vrouwtjes lijken veel op elkaar. Deze is overwegend lichtbruin met voor en achter een witte niet-doorlopende lijn. Op de achtervleugels zitten langs de rand vijf oranje vlekken. Geen oranje op de voorvleugel en geen zwarte stippen op de achtervleugel. Hiermee verschilt hij van de Pruimenpage. Tot slot valt nog een donker staartje aan de achtervleugel op. De vleugels zijn omrand met een dunne zwarte lijn en hebben een witte franje. Rupsen van deze soort worden regelmatig verzorgd en bewaakt door mieren.

Naamgeving – N: Bruine eikenpage – D: Brauner Eichen-Zipfelfalter – Lat: Satyrium ilicis – E: Ilex hairstreak
De wetenschappelijke naam Ilicis verwijst naar de Steeneik (Ilex). Satyrium heeft te maken met Sater en kan te maken hebben met de dansende vlucht.

Leefomgeving – In Nederland komt deze vlinder voor in de Noord-Hollandse duinen bij Bergen aan Zee. Verder in Noord-Brabant Limburg, in de buurt van Nijmegen. Hij is een enkele keer in Drenthe en Overijssel gezien. Hij leeft op kleine (Zomer) Eiken. Dit kunnen Eikenstruwelen, jonge aanplant of wegkwijnende Eikjes zijn. De eitjes worden namelijk vrij dicht bij de grond afgezet. (tot 1,5 meter).

Vliegtijd – Midden juni tot begin augustus in één generatie. Ik was er laat bij op 1 augustus, dus de foto’s die ik heb zijn van afgevlogen beestjes.

Waardplant – Verschillende soort Eiken. Als ze maar klein zijn.